Τα «Οικολογικά Σχολεία» είναι ένα διεθνές πρόγραμμα του Ιδρύματος για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education – FEE) που στοχεύει στην ενδυνάμωση των μαθητών, ώστε να γίνουν οι ίδιοι η αλλαγή που έχει ανάγκη ένας αναπτυξιακά βιώσιμος κόσμος με τη συμμετοχή τους σε χαρούμενες εκπαιδευτικές δράσεις. Κάθε σχολείο ακολουθεί μια διαδικασία αλλαγής που αναμένεται, με την πάροδο του χρόνου, να έχει θετικά αποτελέσματα τόσο στις μαθησιακές επιδόσεις, στη στάση και συμπεριφορά των μαθητών, όσο και στην τοπική κοινότητα και το τοπικό περιβάλλον. Για την Κύπρο, ο εθνικός χειριστής είναι ο μη κερδοσκοπικός και μη κυβερνητικός οργανισμός CYMEPA – Οι φίλοι της Θάλασσας και το πρόγραμμα επιχορηγείται από την Ελληνική Τράπεζα. Το πρόγραμμα, στη Μέση Εκπαίδευση της Κύπρου, εποπτεύεται από την Επιθεώρηση Φυσιογνωστικών/Βιολογίας.
Tο Σχολείο μας έχει εγκριθεί για συμμετοχή στο πρόγραμμα «Οικολογικά Σχολεία» (Eco-Schools) για τη σχολική χρονιά 2024-2025, επιλέγοντας ως θέμα μελέτης: «Λειψυδρία – αιτίες, συνέπειες και τρόποι αντιμετώπισης».
Οι μαθητές/τριες της Οικολογικής Επιτροπής διενήργησαν Επισκόπηση Περιβάλλοντος του σχολικού χώρου κατά την οποία εντόπισαν τα εξής θέματα: απορρίμματα και έλλειψη φυτών σε τμήματα της σχολικής αυλής, βρύσες που στάζουν, καθώς και την ανάγκη εξωραϊσμού του Σχολείου.
Το Σχέδιο Δράσης 2024-2025 της Οικολογικής Επιτροπής θα επικεντρωθεί στο θέμα μελέτης που επιλέχθηκε και στα προβλήματα που εντοπίστηκαν στον σχολικό χώρο.
ΔΡΑΣΕΙΣ
Διάλεξη με Θέμα: "Κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις"
Στις 31 Οκτωβρίου 2024, οι μαθητές/τριες των τμημάτων Γ1 και Γ2 παρακολούθησαν διάλεξη από τη Δρ. Σοφία Νικούλη, ερευνήτρια στη Βιοτράπεζα του Πανεπιστημίου Κύπρου. Η παρουσίαση της Δρ. Νικούλη αφορούσε στο θεματικό πεδίο των Ευρωπαϊκών Αποστολών «Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις». Τους μαθητές/τις μαθήτριες επέβλεπαν η κ. Παναγιώτα Ιωαννίδου, ΒΔ και η κ. Μαριλένα Νεοκλέους, καθηγήτρια Βιολογίας.
Η δράση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Ερευνητές και Ερευνήτριες στα Σχολεία» που συνδιοργανώνουν το ΥΠΑΝ και το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας. Στόχος του προγράμματος είναι να ενημερωθούν οι μαθητές/τριες με απλό και άμεσο τρόπο για τη σημασία της επιστήμης, της έρευνας και της καινοτομίας, καθώς και για το επάγγελμα του ερευνητή και της ερευνήτριας ως επιλογή για το μέλλον.
Ενημερωτική Πινακίδα
Οι μαθητές/τριες της Οικολογικής Επιτροπής υπό την καθοδήγηση της υπεύθυνης καθηγήτριας του προγράμματος, κ. Μαριλένας Νεοκλέους, ετοίμασαν ενημερωτικό υλικό σχετικά με το πρόβλημα της λειψυδρίας. Το υλικό έχει αναρτηθεί σε πινακίδα στην αυλή του Σχολείου μας, ώστε να ενημερωθεί η σχολική κοινότητα για το θέμα του Προγράμματος «Οικολογικά Σχολεία».
Πρόγραμμα NetZero4Youth – Ο «Μαγικός Κόσμος της Καλλιέργειας»
Το πρόγραμμα NetZeroForYouth (NZ4Y) έχει στόχο την πρακτική ενός πιο φιλικού προς το περιβάλλον τρόπου ζωής στους νέους μας μέσω της εμπλοκής τους, της ενεργούς συμμετοχής τους και της ανάπτυξης γνώσεων και υπευθυνότητας.
Στο πλαίσιο της προγράμματος ΝΖ4Υ, στις 19 Νοεμβρίου 2024, οι μαθητές/τριες της Οικολογικής Επιτροπής υπό την εποπτεία της υπεύθυνης καθηγήτριας Μαριλένας Νεοκλέους συμμετείχαν στη δραστηριότητα «Ο Μαγικός Κόσμος της Καλλιέργειας» φυτεύοντας ο καθένας σε δική του γλάστρα βλαστούς ρίγανης, βλαστούς δυόσμου ή σπόρους λεβάντας.
Διάλεξη «Κλιματική Αλλαγή – Κύπρος»
Στο πλαίσιο της Εβδομάδας Δέντρου, η Επιτροπή Περιβάλλoντικής Αγωγής, Ευπρεπισμού και Καθαριότητας του Σχολικού Περιβάλλοντος διοργάνωσε διάλεξη με θέμα «Κλιματική Αλλαγή – Κύπρος» από τον Δρ. Παναγιώτη Ντάλια, λειτουργό του Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών. Η διάλεξη πραγματοποιήθηκε στις 25/11/2024 και την παρακολούθησαν οι μαθητές/τριες της Γ΄ τάξης του Σχολείου μας. Τους μαθητές/τριες συνόδευσαν οι καθηγήτριες Καίτη Μάρκου (ΒΔ), Χριστίνα Βαρναβίδου (Φυσικής), Μαριλένα Νεοκλέους (Βιολογίας), Βίκη Μαλλούρη (Βιολογίας) και Μαρένα Διερωνίτου (Μουσικής).
Πρόγραμμα «Τηγανοκίνηση»
Η «Τηγανοκίνηση» είναι ένα εκπαιδευτικό, περιβαλλοντικό πρόγραμμα συλλογής χρησιμοποιημένων μαγειρικών λαδιών. Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου και τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό, ΑΚΤΗ, Κέντρο Μελετών και Έρευνας.
Το τηγανέλαιο που συλλέγεται από τα σχολεία μετατρέπεται από απόβλητο σε βιοκαύσιμο, ενώ το καθαρό κέρδος από την πώληση των τηγανελαίων, που μαζεύει κάθε σχολείο δίδονται για την υποστήριξη δράσεων που θα βελτιώσουν το σχολικό περιβάλλον. Ταυτόχρονα, οι μαθητές/τριες αναγνωρίζουν το πρόβλημα της ρύπανσης που προκαλεί η απόρριψη των τηγανελαίων και εμπλέκονται ενεργά στη διαχείρισή τους.
Το Σχολείο μας συμμετέχει και τη φετινή χρονιά στο Πρόγραμμα «Τηγανοκίνηση». Η συλλογή των τηγανελαίων γίνεται κάθε Δευτέρα πρωί και μαθήτριες της Οικολογικής Επιτροπής έχουν αναλάβει την τοποθέτηση των τηγανελαίων στο ειδικό βαρέλι της «Τηγανοκίνησης».
Συμμετοχή σε πρόγραμμα του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Πεδουλά
Στις 15 Ιανουαρίου 2025, οι μαθητές/τριες της Οικολογικής Επιτροπής συμμετείχαν σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Κέντρου Περιβαλλοντικής Έρευνας Πεδουλά. Το πρόγραμμα είχε ως θέμα: «Το νερό μέσα από την ιστορία και την παράδοση της κοινότητας Μουτουλλά – Τα λουτρά της Ρήγαινας και το Χλιο». Το πρόγραμμα επικεντρώθηκε στη σημασία του νερού στη ζωή μας και στα υδρόβια οικοσυστήματα.
Κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας τους, οι μαθητές/τριες μελέτησαν τη χλωρίδα και το έδαφος της περιοχής, πραγματοποίησαν μετρήσεις στο νερό του ποταμού, και συζήτησαν τις επιπτώσεις των πυρκαγιών και των γεωργικών πρακτικών για το ποτάμιο οικοσύστημα.
Δημιουργία και Χορήγηση Ερωτηματολογίου
Oι μαθητές/μαθήτριες της Οικολογικής Επιτροπής υπό την καθοδήγηση της υπεύθυνης καθηγήτριας του προγράμματος, κ. Μαριλένας Νεοκλέους, ετοίμασαν ερωτηματολόγιο με θέμα: «Λειψυδρία – Αιτίες, Συνέπειες και Τρόποι Αντιμετώπισης» μέσω της εφαρμογής Google Forms. Τον Φεβρουάριο του 2025, το ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο απαντήθηκε από όλους τους/τις μαθητές/μαθήτριες του Σχολείου μας στα εργαστήρια Πληροφορικής με την υποστήριξη των καθηγητών/τριών Πληροφορικής κ. Ηλία Αγαθαγγέλου, κ. Έλενας Ιάσονος και κ. Σοφίας Πρατζιώτη.
Μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου μας, κλικ εδώ...
Ανακύκλωση πλαστικών μπουκαλιών & χαρτιού
Από τον Δεκέμβριο του 2024, το Σχολείο μας ξεκίνησε εκστρατεία ανακύκλωσης πλαστικών μπουκαλιών και χαρτιού. Στην αυλή του σχολείου τοποθετήθηκαν κάδοι ανακύκλωσης και στις αίθουσες των τμημάτων αντίστοιχα κασόνια ανακύκλωσης.
Δεντροφύτευση
Στις 05 Μαρτίου 2025, πραγματοποιήθηκε δεντροφύτευση στην αυλή του Σχολείου μας από μαθητές/τριες της Οικολογικής Επιτροπής υπό την επίβλεψη της βοηθού διευθύντριας κ. Παναγιώτας Ιωαννίδου και της καθηγήτριας Βιολογίας, κ. Μαριλένας Νεοκλέους. Η δεντροφύτευση έγινε σε συνεργασία με την Επιτροπή Περιβαλλοντικής Αγωγής, Ευπρεπισμού και Καθαριότητας του Σχολικού Περιβάλλοντος του Σχολείου μας ενώ τα δεντρύλλια παραχωρήθηκαν από το Τμήμα Δασών.
Φωτογραφική Δράση «Νερό, Πηγή Ζωής!»
Τον Νοέμβριο του 2024, η Οικολογική Επιτροπή και Επιτροπή Περιβαλλοντικής Αγωγής, Ευπρεπισμού και Καθαριότητας του Σχολικού Περιβάλλοντος του Σχολείου μας ανακοίνωσε την έναρξη φωτογραφικής δράσης με θέμα «Νερό, Πηγή Ζωής!» η οποία διήρκησε μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2025. Ζητήθηκε από τους μαθητές/τριες του Σχολείου μας να εντοπίσουν θετικά ή/και αρνητικά συναισθήματα που σχετίζονται με το νερό, τη φύση και την επίδραση του ανθρώπου και να τα αποτυπώσουν μέσα από τον φωτογραφικό φακό.
Οικολογικός Κώδικας
Η Οικολογική Επιτροπή ετοίμασε τον Οικολογικό Κώδικα του Σχολείου μας για τη σχολική χρονιά 2024-2025, που περιλαμβάνει συμβουλές για την προστασία του περιβάλλοντος. Εκτός από συμβουλές, ο Οικολογικός Κώδικας περιλαμβάνει συμμετοχές των μαθητών/τριών στη φωτογραφική δράση «Νερό, Πηγή Ζωής!». Ο «Οικολογικός Κώδικας» θα αναρτηθεί στις αίθουσες διδασκαλίας και στην αυλή του Σχολείου μας.