ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ
Δευ-Παρ – 7.30-13.35
Τηλέφωνα: 22315550, 22315551
Τηλεομοιότυπο: 22511482
Μενού

Η Θεατρική Ομάδα του Σχολείου μας θα ανεβάσει κατά την τρέχουσα Σχολική Χρονιά 2024-25 την κωμωδία "Ο επιθεωρητής", του Νικολάι Γκόγκολ, σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ

Ο Νικολάι Γκόγκολ γράφει μια κωμωδία η οποία στηλιτεύει τις σχέσεις υποταγής και εξουσίας που χαρακτηρίζουν την προεπαναστατική Ρωσία. «Ο επιθεωρητής»  είναι να σατιρικό θεατρικό έργο, μια κωμωδία παρεξηγήσεων σε πέντε πράξεις, που σατιρίζει την ανθρώπινη απληστία, την υποκρισία, την ανοησία, τη γραφειοκρατία και την εκτεταμένη πολιτική διαφθορά της Αυτοκρατορικής Ρωσίας και όχι μόνο. Επικεντρώνεται στους ανθρώπους που μαραζώνουν ανάμεσα στον  φόβο της ιεραρχίας, στις περιορισμένες τους φιλοδοξίες,  τις ανάγκες και τις μικρότητές τους.

Υπόθεση:

Στην αναμονή για την άφιξη ενός ανώτατου δημοσίου υπαλλήλου, που έρχεται με σκοπό να επιθεωρήσει τη λειτουργία των κρατικών ιδρυμάτων σε μια επαρχιακή πόλη της Ρωσίας, ο Χλιεστακόφ, ένας ασυνείδητος και χαραμοφάης νεαρός από την Πετρούπολη, παριστάνει τον επιθεωρητή και επωφελείται από τη «μικρή» αυτή παρεξήγηση. Οι υπάλληλοι της πόλης, βουτηγμένοι στη διαφθορά, στην προσπάθειά τους να κερδίσουν την εύνοιά του, επιδίδονται σε κολακείες, ικανοποιούν τις ανάγκες του και πέφτουν θύματα μιας μεγαλύτερης απάτης αποκαλύπτοντας έτσι την αποσύνθεση της κρατικής μηχανής και των λειτουργών της.

Πρόσωπα του έργου:

Αντόν Αντόνοβιτς Κβόσνικ - Ντμουχανόφσκι (Έπαρχος): Ιωάννα Δημητριάδου, Γ3
Άννα Αντρέγιεβνα (Γυναίκα Επάρχου): Φωτεινή Ιωάννου, Β2
Μαρία Αντόνοβνα (Κόρη Επάρχου): Μελίνα Κορνιώτη, Β2
Λουκά Λούκιτς Χλοπόφ (Επόπτης εκπαιδευτικών ιδρυμάτων): Ειρήνη Καρεκλά, Γ3
Η γυναίκα του Χλοπόφ: Γιώτα Ανδρεοπούλου, Γ3
Αμός Φιοντόρβιτς Λιάπκιν-Τιάπκιν (Δικάστης ): Κωνσταντίνα Σουφλάκη, Γ3
Αρτεμί Φιλίπποβιτς Ζεμλιάνκα (Επίτροπος κοινοφελών ιδρυμάτων): Μόνα Νταβούτ, Γ1
Ιβάν Κουσμίτς Σπιόκιν (Διευθυντής του ταχυδρομείου): Ιωάννα Καλλινίκου, Γ3
Πιότρ Ιβάνοβιτς Ντομπτσίνσκι /Ντομπόφ (κάτοικος πόλης): Λητώ Χριστοδούλου, Β2
Πιότρ Ιβάνοβιτς Μπομππτσίνσκι /Μπομπόφ (κάτοικος πόλης): Αλέξανδρος Ευριπίδου, Γ1
Ιβάν Αλεξάντροβιτς Χλιεστακόφ (κατώτερος δημόσιος υπάλληλος στην πρωτεύουσα): Ζωή Σαμαρτζή, Β1
Οσίπ (υπηρέτης του Ιβάν Αλ. Χλιεστακόφ): Λυδία Καμπάνη, Β3
Καμαριέρης πανδοχείου: Έρικα Στυλιανού, Β3
Κριστιάν Κάρλοβιτς Γκύμπνερ (Γιατρός, Γερμανός): Ελένη Οικονομίδου, Γ2
Φιόντορ Ιβάνοβιτς Λιουλιουκόφ (συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλσς): Ιωάννα – Μαρία Γιασουμή, Β1
Ραστακόφσκι (συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος): Εύα Σωκράτους, Β4
Σπεπάν Ιβάνοβιτς Κορόμπκιν (συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος): Αναστασία Λοϊζίδη , Γ1
Γυναίκα του Κορόμπιν: Νικολίνα Αγκαστινιώτη, Γ3
Ουχλοβιόρτοφ (Διευθυντής της Αστυνομίας): Σωκράτους Εύα, Β1
Σβιστουνόφ (αστυνομικός): Μαρία Ζωγράφου, Β4
Ντιερζιμόρντα/Ντιέρ: Νικολίνα Νικολάου, Β2
Γυναίκα του σιδερά: Μαρίνα Παναγιώτου, Γ3
Γυναίκα του υπαξιωματικού: Βασιλική Κυριάκου, Γ2
Μίσκα (υπηρέτης επάρχου): Ειρήνη Μιχαηλίδου, Β3
Αστυνομικός (στο τέλος): Μαρία Μακαρίδου, Β1
Έμπορος Α: Αργύρης Τοτόρο, Γ3
Έμπορος Β: Φίλιππος Μιχαηλίδης, Γ3
Έμπορος Γ: Ανδρέας Χαραλάμπους, Γ2
Έμπορος Δ: Πάρις Χαραλάμπους, Γ3
Καλεσμένοι: Ελπίδα Μπόμπα Γ3, Γεωργία Ελευθερίου Β4, Φωτεινή Γεωργά Β4, Ναταλία Ευαγγέλου, Β1

Στιγμιότυπα από την Πρώτη Πρόβα της Θεατρικής Ομάδας, Τετάρτη 6 Νοεμβρίου, 2024

Η θεατρική ομάδα του σχολείου μας στις 14 Νοεμβρίου 2024 παρακολούθησε το έργο «Το κάστρο μας» βασισμένο στο βραβευμένο μυθιστόρημα της συγγραφέως και εκπαιδευτικού Μαρίας Πυλιώτου, σε δραματουργία της Γεωργίας Μεσιήτη. που ανέβασε το Θέατρο «Δέντρο». Η συγκεκριμένη παράσταση έγινε στο πλαίσιο των 50 χρόνων από την τούρκικη εισβολή.

Λίγες στιγμές από τις πρόβες για την προετοιμασία της θεατρικής μας παράστασης, Φεβρουάριος 2025

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ "Ο ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ", 26 Φεβρουαρίου 2025, ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΡΟΒΟΛΟΥ

Η φωτογραφική κάλυψη της θεατρικής παράστασης, «Επιθεωρητής» του Νικολάι Γκόγκολ, έγινε αφιλοκερδώς από την κ. Κική Χατζηγεωργίου, καλλιτεχνική φωτογράφο, την οποία και ευχαριστούμε θερμά.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ «ΕΓΩ ΚΙ ΕΣΥ», ΤΗΣ ΛΩΡΕΝ ΓΚΑΝΤΕΡΣΟΝ, ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΒΑΛΙΤΣΑ ΘΕΤΡΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

Τα παιδιά της θεατρικής ομάδας παρακολούθησαν το Σάββατο 15 Μαρτίου 2025, τη θεατρική παράσταση «Εγώ κι Εσύ», της αμερικανίδας συγγραφέα Λώρεν Γκάντερσον, σε σκηνοθεσία Χριστόδουλου Ανδρέου.
Η παραγωγή εντάσσεται στο πρόγραμμα «θεάτρο για έφηβους» με την ονομασία «Αποσκευές» , σε καλλιτεχνική επιμέλεια του Σταύρου Σταύρου και πλαισιώνεται από εκπαιδευτικές και καλλιτεχνικές δράσεις που απευθύνονται σε εφήβους, επαγγελματίες των τεχνών, γονείς  και εκπαιδευτικούς.  
Υπόθεση:
Η Κάρολαϊν είναι μια δεκαεφτάχρονη έφηβη που τον τελευταίο καιρό ζει απομονωμένη μέσα στο δωμάτιο της, καθώς βρίσκεται σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση. Ο μόνος τρόπος να επικοινωνήσει με τον έξω κόσμο είναι μέσω των social media, μέχρι τη στιγμή που «εισβάλλει» στον μικρόκοσμό της ένας άγνωστος νέος, ο Άντονι, ανατρέποντας την καθημερινότητά της. Αφορμή για αυτή την απρόσμενη συνάντηση αποτελεί μια σχολική εργασία πάνω στο ποίημα του Αμερικανού ποιητή Γουόλτ Γουίτμαν «Τραγούδι του εαυτού μου». Καθώς οι δύο έφηβοι μοιράζονται τα μυστικά τους, τους φόβους και τις αγωνίες τους, και συνεπώς κομμάτια από τους εαυτούς τους, ξεδιπλώνεται ένα ταξίδι ανακάλυψης που τους φέρνει πιο κοντά, αλλάζοντας ριζικά το «εγώ» και το «εσύ» σε «εμείς».
Με φρέσκια ματιά, αμεσότητα και ευρηματικότητα, το Εγώ κι Εσύ παρουσιάζει μια ιστορία γεμάτη αλήθεια, χιούμορ και έκπληξη για την αναπάντεχη δύναμη της ανθρώπινης σύνδεσης, όπου μέσα από τη φύση του θανάτου εξυμνείται η αγάπη και η θέληση για ζωή.

Εργαστήρι Βαλίτσα Δημιουργικής Γραφής «Πες το αλλιώς!» Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου – Τετάρτη 19 Μαρτίου

Τα παιδιά που παρακολούθησαν την παράσταση είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στο εργαστήρι δημιουργικής γραφής, που πραγματοποιήθηκε στον χώρο του σχολείου από τον κ. Σταύρο Σταύρου.  
Το εργαστήρι με τίτλο «Πες το αλλιώς», βασιζόταν στο ποίημα «Leaves of Grass” , του Αμερικανού ποιητή Walt Whitman και το οποίο ακουγόταν κατά τη διάρκεια της παράστασης. Με αφορμή, λοιπόν, το ποίημα αυτό, οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να γράψουν και να δραματοποιήσουν οι ίδιοι τα γραφόμενά τους, χωρισμένοι σε μικρές ομάδες.
Αρχικά, τους ζητήθηκε να γράψουν κάτι για τον εαυτό τους για το οποίο είναι μοναδικοί με παρότρυνση βέβαια, να έχει ρίμα αυτό που θα έγραφαν. Αργότερα, τους δόθηκε η οδηγία να δημιουργήσουν μια μικρή σκηνή και να εντάξουν στην ιστορία αυτά για τα οποία είναι μοναδικοί ο καθένας ... κλεισμένοι μέσα σε ένα ασανσέρ!
Η εμπειρία αυτή προκάλεσε πολύ γέλιο! Ταυτόχρονα τους έδωσε την ευκαιρία να σκεφτούν ατομικά για ποια στοιχεία είναι μοναδικοί, αλλά και να συνεργαστούν διατηρώντας αυτή τη μοναδικότητά τους. Αξίες όπως η αυτογνωσία, η μοναξιά, η φιλία αναφέρθηκαν και συζητήθηκαν καθόλη τη διάρκεια, βασισμένες στη δύναμη τριών λέξεων : Eγώ κι Εσύ!